Γκράφιτι για αρχάριους

Γκράφιτι για αρχάριους

Γκράφιτι για αρχάριους: τί χρειάζεσαι για να κάνεις την δική σου αρχή; Πλέον, όλο και περισσότερες παρέες, αλλά και μεμονωμένοι young artists, σαρώνουν την πόλη και αφήνουν το στίγμα τους μέσα στην τσιμεντένια πραγματικότητα. Αν λοιπόν αισθάνεσαι κι εσύ την εσωτερική ανάγκη να δώσεις χρώμα στους γκρίζους τοίχους που σε περιτριγυρίζουν, τότε δεν έχεις παρά να ξεκινήσεις να μελετάς τη φιλοσοφία, την ιστορία, τις τεχνικές και τα χρώματά του. Νιώθεις έτοιμος να ξεκινήσεις;

Γκράφιτι, η τέχνη του δρόμου που κατέκτησε τον κόσμο

Το γκράφιτι μπορεί να στηρίζεται σε πρόσωπα, αλλά πάνω απ’ όλα αποτελεί μία συλλογική κατάκτηση, ένα συλλογικό παιχνίδι με αναρίθμητους συμμετέχοντες που διανύει την πέμπτη δεκαετία από την έναρξή του. Η ιστορία του ξεκινά στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’70, από ομάδες νέων που είχαν την ανάγκη να εξωτερικεύσουν και να κοινοποιήσουν τα βιώματα, τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες τους με τη μορφή τέχνης. Στην αρχή ξεκίνησαν τα σχέδιά τους πάνω στα βαγόνια του υπόγειου σιδηρόδρομου και στη συνέχεια άρχιζαν να δημιουργούν πάνω σε τοίχους.

Γρήγορα, η νέα αυτή τέχνη επεκτάθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα πρώτα ίχνη του στην Ελλάδα εμφανίζονται περίπου μία δεκαετία μετά την Αμερική, όταν οι πρώτοι αρχάριοι δημιουργοί ξεκινούν τις δικές τους αποστολές βαψίματος στα βαγόνια των τρένων, σε παλιά λεωφορεία, στους δρόμους και τους τοίχους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σήμερα, το γκράφιτι έχει κατακτήσει όλες τις ελληνικές πόλεις, ενώ πλέον διοργανώνονται και επίσημοι διαγωνισμοί, ακόμα και υπό την αιγίδα δήμων ή κρατικών φορέων.

Γκράφιτι: Από τους μαρκαδόρους στα spray

Καθ’ όλη την ιστορική πορεία του γκράφιτι, χρησιμοποιήθηκαν πολλά διαφορετικά εργαλεία βαψίματος. Οι πρώτοι «old school» καλλιτέχνες χρησιμοποιούσαν κυρίως μαρκαδόρους για μικρά tags ή spray από μαγαζιά που πουλούσαν μπογιές για αυτοκίνητα. Αργότερα, εμφανίστηκαν spray ειδικά για γκράφιτι, τα οποία έδωσαν τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη αυτού του είδους τέχνης. Η καινοτομία που έφεραν ήταν η δυνατότητα προσαρμογής τους σε κάθε μικρή ή μεγάλη επιφάνεια, προσφέροντας απεριόριστες δυνατότητες δημιουργίας και χρωματικούς συνδυασμούς. Σήμερα δε, έχουν εξελιχθεί αρκετά, προσφέροντας κάλυψη σε κάθε είδους επιφάνεια και μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο και τα φυσικά φαινόμενα.

Γκράφιτι για αρχάριους: Τι χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις;

Είσαι λοιπόν αρχάριος καλλιτέχνης γκράφιτι ή σκέφτεσαι να ξεκινήσεις να δημιουργείς; Για να σε βοηθήσουμε στην προσπάθειά σου, συγκεντρώσαμε και σου παρουσιάζουμε όλα εκείνα τα υλικά και άυλα προαπαιτούμενά του που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις.

1# Πάθος για δημιουργία

Το γκράφιτι αποτελεί έναν ανήσυχο, αυθόρμητο και αντισυμβατικό τρόπο έκφρασης. Απευθύνεται σε καλλιτέχνες που θέλουν να «ταρακουνήσουν» συνειδητά το αστικό τοπίο με την τέχνη τους. Πριν ξεκινήσεις να δημιουργήσεις, βεβαιώσου ότι έχει το πάθος και τη θέληση να κάνεις την διαφορά.

2# Άποψη για όσα συμβαίνουν γύρω σου

Κάθε γκράφιτι αποτελεί και μία ξεχωριστή κοινωνική δήλωση. Κάθε έργο εξαρτάται άμεσα από την άποψη του δημιουργού του και από το τι θέλει να επικοινωνήσει σε κοινωνικό, πολιτικό και καλλιτεχνικό επίπεδο.

3# Αισθητική

Γκράφιτι για αρχάριους

Στόχος του γκράφιτι δεν είναι μόνο να «ταρακουνήσει» το αστικό τοπίο, αλλά και να το αναδείξει. Γι’ αυτό, οι ζωγραφιές και τα μηνύματα των καλλιτεχνών παγκοσμίως προσαρμόζονται στις ανάγκες του, χαρίζοντάς του στιλ, χρώμα και αισθητική.

4# Γνώση της θεωρίας

Το γκράφιτι για αρχάριους απαιτεί καλή γνώση της θεωρίας. Μάθε τα πάντα για τα χρώματα, τη χρήση τους και την εφαρμογή τους στις επιφάνειες. Έτσι, θα μπορέσεις να προχωρήσεις στη συνέχεια και σε πρακτικό επίπεδο.

5# Καθοδήγηση, ένα βασικό προαπαιτούμενο του γκράφιτι για αρχάριους

Όπως οι καλλιτέχνες της ζωγραφικής ανήκουν σε καλλιτεχνικά ρεύματα που οδηγούν το έργο τους, το ίδιο συμβαίνει και με τους street artists, οι οποίοι ανταλλάζουν μεταξύ του ιδέες, σχέδια και τεχνικές. Πρόκειται στην ουσία για μία μορφή καλλιτεχνικής καθοδήγησης που σίγουρα θα σου φανεί χρήσιμη στα πρώτα σου βήματα.

6# Τον πρώτο σου καμβά

Μέχρι σήμερα, το γκράφιτι αποτελούσε ένα παράνομο «urban act» σε κτήρια, βαγόνια του ΗΣΑΠ και του ΟΣΕ. Ωστόσο, πλέον αρχίζει να αναγνωρίζεται η αξία του ως τέχνη, γι’ αυτό και αρκετοί δήμοι ή άλλοι φορείς προσφέρουν χώρους στους καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν. Αλήθεια, εσένα ποια επιφάνεια θα αποτελέσει τον πρώτο σου καμβά;

+1# Τα κατάλληλα υλικά γκράφιτι για αρχάριους και έμπειρους street artists

Γκράφιτι χωρίς εξοπλισμό δε γίνεται. Είτε είσαι αρχάριος είτε master αυτής της τέχνης, η New Cult είναι πάντα η πρώτη σου επιλογή για να προμηθευτείς τα κορυφαία ποιοτικά spray caps και spray cans με την υπογραφή της Montana. Τα σπρέι της εταιρείας ξεχωρίζουν καθώς προσφέρουν πιο σύντομο χρόνο στεγνώματος, ταχεία επανεφαρμογή, άριστη επικάλυψη με άλλα χρώματα και μεγάλη αντοχή στο χρόνο.

Απόκτησε online τα δικά σου εργαλεία για γκράφιτι μέσα από το www.newcult.gr με:

  • ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 69€
  • ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΒΟΛΗ
  • ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ.

Δες ολόκληρη τη συλλογή εξοπλισμού γκράφιτι της New Cult εδώ και ξεκίνα!

Σου άρεσε το άρθρο μας «Γκράφιτι για αρχάριους»;                                                                                                              Διάβασε περισσότερα κείμενα του… στιλ σου στο New Cult blog, δηλαδή εδώ.

Δείτε επίσης